kuumaõhifritüüri retseptid

Kuumaõhu fritüüri Retseptid – 33 lihtsat kuid maitsvat toitu

Viimase aja üheks populaarseimaks köögiseadmeks on kahtlemata kuumaõhu fritüür. Tervislik ning kiire toiduvalmistamise viis, mis samas tagab maitsvad toidud on ahvatlev ning pole ime, et need niivõrd nõutud on.

Järgnevas postituses oleme kokku kogunud hulga retsepte, mida selle käepärase köögiseadmega teha saab. Loodetavasti innustab see Sind rohkem kodus kokkama ning erinevaid maitseid avastama. Kuumaõhufritüüris valmistatud toidud on krõbedad, mahlased ja maitsvad vaatamata sellele, et nende valmistamiseks kulub minimaalne kogus õli.

Sinu kodus on kuumaõhufritüür veel puudu? Parima seadme leiad siit.

Lillkapsa ampsud kuumaõhufritüüris

Lillkapsaampsud_kuumaõhufritüüris Alustame oma kuumaõhu fritüüri retseptikogumit lillkapsa ampsudega, mis on kuumaõhu fritüüris kuldpruuniks küpsetatud. Lillkapsa tükke on enne küpsetamist kastetud maitseainesegus, petipiimas, jahus ja vürtsikas kastmes.  See on tõeline maiuspala. Sobib serveerida koos saia ja hapukurgiga.

Kogusest piisab neljaks portsuks.

Aega kulub kokku 45 minutit (ettevalmistusaeg 30 minutit, küpsetusaeg 15 minutit).

Vaja läheb: Vürtsisegu
1 supilusikatäis paprika pulbrit
2 tl cayenne’i pulbrit
2 tl küüslaugupulbrit
2 tl sinepipulbrit
2 tl värskelt jahvatatud musta pipart
2 tl sibulapulbrit
Lillkapsas
500 g lillkapsa õisikuid
1 tl soola
Tainas
1 tass petipiima (240 ml)
½ tassi jahu (60 g)
1 spl vürtsikat kastet
1 tass riivsaia (115 g)
Õli
1 tl helepruuni suhkrut
⅓ tassi rapsiõli (80 ml)
Valmistamine:
Valmista vürtsisegu. Vispelda väikeses kausis kokku paprika-, cayenne-, küüslaugu- ja sinepipulber, must pipar ja sibulapulber.
Pane lillkapsa õisikud suurde kaussi ning puista peale soola ja 2 supilusikatäit vürtsisegu, sega kõik korralikult läbi.Kata kauss kilega ja pane 30 minutiks külmkappi.Tee tainas: sega suures kausis petipiim, jahu ja vürtsikas kaste ühtlaseks.
Kasta lillkapsa õisik üleni taignasse, raputa üleliigne tainas maha ja keeruta lillkapsast riivsaias, et see oleks üleni kaetud.Kuumuta kuumaõhufritüür temperatuurini 180° C.
Aseta paneeritud lillkapsad ühe kihina korvi. Küpseta neid umbes 15 minutit.Valmista vürtsikas õli: sega väikeses kastrulis 1 supilusikatäis vürtsisegu, suhkur ja rapsiõli. Keeda keskmisel kuumusel segades umbes 2 minutit, kuni suhkur on lahustunud.Määri krõbedaks küpsenud lillkapsad vürtsika õliga ja puista peale ülejäänud vürtsisegu.
Serveeri valge leiva ja hapukurgiga.

Bataadilaastud kuumaõhufritüüris

Bataadilaastude valmistamiseks vajad vaid viit toiduainet: maguskartulit ehk bataati, oliiviõli, soola, pipart ja tüümiani. Bataat on sarnane kartulile, kuid küpseb palju kiiremini ja on magusa maitsega. Aega kulub kokku 20 minutit (ettevalmistusaeg 6 minutit, küpsetusaeg 14 minutit).

Vaja läheb:
1 suur maguskartul
1 supilusikatäis oliiviõli
1 ½ tl soola
½ tl pipart
1 tl kuivatatud tüümiani
Valmistamine: Maguskartul
Kuumuta kuumaõhufritüür temperatuurini 180° C.
Lõika bataat 3–6 mm paksusteks viiludeks.Pane bataadiviilud oliiviõliga keskmise suurusega kaussi ja sega. Lisa sool, pipar ja tüümian ning sega sega veel.
Pane bataatlaastud  ühe kihina fritüüri ja küpseta 14 minutit, kuni need on kuldpruunid ja kergelt krõbedad.

Tortillakrõpsud kuumaõhufritüüris

Tortilla Maitsvad tortillakrõpsud, mida saad pakkuda koos avokaadodipi ehk guacamolega. Aega kulub kokku 10 minutit (ettevalmistusaeg 5 minutit, küpsetusaeg 5 minutit).

Vaja läheb: 12 maisitortillat, 1 supilusikatäis oliiviõli, 2 tl soola, 1 supilusikatäis vürtsisegu.
Valmistamine: Kuumuta õhufritüür temperatuurini 180° C. Pintselda tortillad kergelt oliiviõliga mõlemalt poolt. Puista tortilladele mõlemale poole soola ja maitsvat vürtsisegu. Lõika iga tortilla 6 sektoriks.
Pane tortillasektorid õhukese kihina korvi ja küpseta umbes 5 minutit või kuni need on kuldpruunid ja krõbedad.
Serveeri guacamolega.

Magus-vürtsikad kanatiivad kuumaõhufritüüris

Kanatiivad, mis on valmistatud sojakastme, magusa tšilli, küüslaugu, ingveri ja seesamiõliga. Need on nii maitsvad, et viivad keele alla. Kiirtoidukohtade kanatiivad pole pooltki nii head!

Aega kulub pool tundi.

Vaja läheb:
12 kanatiiba
½ spl küpsetuspulbrit, MITTE SOODAT
1 tl jahvatatud musta pipart
½ tl meresoola
1 tl küüslaugupulbrit
¼ tl sibulapulbrit
¼ tl paprikat
Tai magus tšillikaste
1 sl sojakastet
1½ spl Hoisini kastet
3 ½ spl magusat tšillikastet
½ spl riisiveiniäädikat
½ spl seesamiõli
1 spl pruuni suhkrut (soovi korral)
2 hakitud küüslauguküünt
½ tl jahvatatud ingverit
¼ tl meresoola
½ spl laimimahla
¼ tassi vett
Soovi korral
meeldiv vürtsikas dipikaste
seesamiseemned
laimi mahl
hakitud roheline sibul
hakitud koriander
Kanatiivad Valmistamine: Pane kanatiivad koos küpsetuspulbri ja vürtsidega kilekotti. Kasuta kindlasti küpsetuspulbrit ja mitte soodat. Sulge kott ja eemalda kogu õhk. Loksuta ja suru kanatiivad kokku, kuni kõik tiivad on maitseseguga kaetud. Teise võimalusena võid panna küpsetuspulbri ja vürtsid kaussi, segada ja seejärel kanatiivad selles segus ringi pöörata.
Kanatiibade küpsetamine: Pane maitsestatud kanatiivad ühe kihina traatrestile või korvi (sõltuvalt õhufritüüri suurusest peab võib-olla tegema rohkem kui ühe partii).
Poole küpsetamise pealt peaks tiivad ringi keerama. See aitab neil ühtlaselt küpsetada ja mitte kinni jääda. Kui küpsetusaeg on möödas, peaksid kanatiivad olema kuldpruunid ja ülikrõbedad. Kontrolli kanatiibade sisetemperatuuri, et need oleksid läbi küpsenud.
Kaste: Kanatiibade küpsetamise ajal valmista magus Tai tšillikaste.
See koosneb väga paljudest komponentidest. Pane kõik kastme koostisosad väikesesse kastrulisse ja sega ühtlaseks.
Kuumuta kastet pliidil keskmisel kuumusel keemiseni. Alanda kuumust ja sega, kuni magus tšillikaste on kokku keenud ja veidi paksenenud.
Kui kanatiivad on küpsetamise lõpetanud, lase neil 5 minutit puhata, enne kui need tšillikastmesse kastad. Puhkamine aitab kanatiibadel väljastpoolt krõbedaks jääda.
Viimistlus: Kanatiibadele viimase lihvi andmiseks tuleks neid veel ahjus üle küpsetada. Aseta kanatiivad ahjurestile kõige kõrgemale korrusele ja küpseta kanatiibu 2-4 minutit, kuni kaste on kleepuv ja tiivad on värvunud. Ole ise ahju lähedal, sest kanatiibu tuleb sagedasti kontrollida, sest need võivad kergesti kõrbeda.
Võta kanatiivad ahjust ja serveeri kohe koos kaunistustega nagu seesamiseemned ja viilutatud roheline sibul või hakitud koriander. Ära unusta ka vürtsikat dipikastet.
Märkus: Kanatiibade kuivatamiseks kasuta paberrätikut. Kui kasutad külmutatud kanatiibu, veendu, et need oleksid täielikult sulanud.

Lillkapsa gnocchid kuumaõhufritüüris

Tegelikult võib kuumaõhufritüüris valmistada mistahes gnocchit – toorest või külmutatud lillkapsast, ricottast või kartulist. Serveerimisel kasuta oliivõli, parmesani, peterselli ja musta pipart. Küpsetamiseks kulub aega 20 minutit.

gnocci Vaja läheb:
600 g keedetud lillkapsast
200 g nisujahu
1 muna
1 tl soola
veidi õli
Valmistamine: Suru keedetud lillkapsas massiks, millele lisa sool, muna ja vähehaaval jahu. Saad taina. Kui see on liialt paks, lisa keeduleent, kui vedel, siis lisa jahu. Jaga tainas kolmeks osaks, igast osast rulli vorstike, millest lõika umbes 2,5 cm pikkused jupid. Kaunistuseks saad kahvliga triibud peale vajutada. Nüüd pane gnocchid kuumaõhufritüüri ja küpseta 20 min. Peale võib panna oliivõli, parmesani, peterselli ja musta pipart või nautida koos lemmikkastmega.

 

Kuumaõhufritüüris küpsetatud kalafilee

Kalafilee valmistamiseks kasuta pooltugevat valge lihaga kala nagu näiteks merluus, tursk või paltust. Valmib vaid 20 minutiga!

Vaja läheb:
8 (800g) kalafileed
1 supilusikatäis oliiviõli või taimeõli
1 tass (50 g) riivsaia
½ tl paprikapulbrit
¼ tl tšillipulbrit
¼ tl jahvatatud musta pipart
¼ tl küüslaugupulbrit või graanuleid
¼ tl sibulapulbrit
½ tl soola
Kalafilee Valmistamine: Sega maitseained ja riivsai kausis. Kuivata kalafileed salvrätikuga. Keera fileed riivsaia ja maitseainete segus. Raputa üleliigne puru maha. Küpseta fileed kuumaõhufritüüris temperatuuril 200° C umbes 10-15 minutit. Kui pool küpsetusajast on möödas, keera fileed ümber.

Kui kasutad sügavkülmutatud fileed, siis ole kindel, et see on seest täiesti üles sulanud. Eemalda salvrätikuga sulamisvedelik.

Serveeri kala omatehtud tartarkastme ja sidruniviiludega.

Burger

Lase grillil puhata ja proovi burgereid hoopis kuumaõhufritüüris valmistada. Nad jäävad seest meeldivalt mahlased ja väljast krõbedad.

Vaja läheb:
Veisehakkliha
Worcestershire’i kaste
Sool
Küüslaugupulber
Sibulapulber
Viilutatud juust
Hamburgeri kuklid
Burger Valmistamine:
Sega kausis veiseliha Worcestershire’i kastme, soola, küüslaugu- ja sibulapulbriga. Kõige lihtsam on seda teha oma kätega.
Pihvide valmistamisel on kõige tähtsam veiseliha mitte üle segada. Liigne segamine mätsib liha liialt kokku, mis tähendab, et burger ei ole nii õrn. Valmista pihvid.
Aseta veiselihapihvid fritüüri ühe kihina, et nad saaksid korralikult küpseda. Küpseta pihve mõlemalt poolt, kuni need on valmis (umbes 8 min kummaltki poolt). Lisa igale pihvile juustuviil ja küpseta veel minut või kuni juust on sulanud.
Nipp: Vajutage iga pihvi keskele pöidlajälg, enne kui see fritüüri läheb. See aitab küpsetamise ajal pihvil oma kuju hoida.
Soovi korral soojenda ka kukleid ning lao hamburger kokku lisades oma lemmikuid: salat, viilutatud tomatid ja viilutatud sibul, ketšup, sinep ja/või majonees, viilutatud hapukurk.

Mozzarella-juustupulgad

Juustupulgad sobivad suurepäraselt eelroaks või õllekõrvaseks suupisteks. Aega kulub 11 min (ettevalmistuseks 5 min ja küpsetamiseks 6 min).

Vaja läheb:
6 mozzarella juustupulka
6 filotaina lehte
õlipihustist veidi õli
sool
Mozzarellapulgad Valmistamine: Aseta juustupulk filotaina alumise nurga lähedale. Keera pool rulli valmis ja siis keera küljed ettevaatlikult juustu peale.
Nüüd keera rull lõpuni.
Asetage kuus mozzarella pulka kuumaõhufritüüri ja piserda oliiviõliga, peale puista soola.
Küpseta 200 kraadi juures 3 minutit, pööra ümber, piserda teine pool oliiviõliga ja puista peale soola
Jätka küpsetamist veel 3 minutit. Serveeri marinara ehk pitsakastmega.

Kuumaõhugrillis valmistatud steik

Steik Selle roa valmistamiseks on vaja vaid toorest lihatükki, veidi võid ning maitsestamiseks soola ja pipart.

Valmistamine: Kuigi võib võtta lihtsalt lihatüki, panna sellele soola ja pipart ning hakata kohe küpsetama, soovitatakse liha kõigepealt ette valmistada. Pane lihatükkidele soola ja pipart, aseta need taldrikule ja pan külmkappi, ära kata neid kinni. Pööra tükke ümber umbes iga 12 tunni järel ja kuivata neid paberrätikuga. Sool tungib lihasse ja maitsestab seda. Liha muutub ka pehmemaks. Maitsev ja õrn lihalõik on suurepärane. Protsessi käigus kaotab liha paraja koguse vedelikku, see võimendab liha maitset. Kuivlaagerdunud liha pruunistub paremini.

Kuna küümaõhufrituuris küpsetatud liha võib jääda pealt kuivaks, siis lisa sellele natuke võid. Steiki ei ole soovitatav küpsetamise vahepeal pöörata.

Küpsetatud banaanid

Küpsetatud banaanid Karamelliseeritud banaanidele lisa jäätist või vahukoort, kaneeli ning kreeka pähkleid.

Vaja läheb 2 banaani (mitte tooreid, mitte üleküpsenuid),  1 tl kookossuhkrut ja 1/4 sidruni mahla. Kui soovid, siis jahvatatud kaneeli. Ei pea kasutama just kookossuhkrut, kuid sellega tekib parim karamellimaitse.

Valmistamine: Pese koorega banaanid, seejärel lõika need pikuti pooleks. Pigista igale banaanipoolele sidrunimahla. Kui kasutad kaneeli, siis sega see kookossuhkruga, seejärel puista segu banaanidele. Küpseta banaane pärgamendiga kaetud kuumaõhufritüüri restil umbes 6–8 minutit temperatuuril 204° C.

Soovi korral serveeri jäätise või vahukoorega, lisa kaunistuseks kreeka pähkleid.

Seesamiseemnetega paneeritud kanaliha tükid

Kana kintsud (kondita) keeratakse maisitärklises ringi, seejärel pintseldatakse omatehtud hiinapärase glasuuriga ja viimaks puistatakse üle seesamiseemnetega. Serveeri riisi ja roheliste ubadega.

Vaja läheb:
6 kondita, nahata kanakintsu
1/2 tassi maisitärklist
Piserdamiseks õli
Kaste:
1/4 tassi sojakastet
2 spl pruuni suhkrut
2 spl apelsinimahla
5 tl Hoisin’i kastet
1/2 tl ingveripulbrit
1 purustatud küüslauguküüs
1 sp külma vett
1 sp maisitärklist
2 tl seesamiseemneid
Rohelist sibulat
kana seesamiseemnetega Valmistamine: Lõika kana kintsud kuubikuteks, seejärel sega tükke kausis maisitärklise või kartulitärklisega. Sega korralikult, et kana tükid ühtlaselt kaetud saaks.
Aseta tükid kuumaõhufritüüri ja küpseta vastavalt kanafilee küpsetamise režiimile.
Kui kana on kuumaõhufritüüris, pihusta sellele pisut õli.
Kana küpsetamise ajal valmista kaste.
Pane  kastme koostisosad väikesesse kastrulisse – sojakaste, pruun suhkur, apelsinimahl, Hoisin-kaste, jahvatatud ingver ja küüslauk, sega ning kuumuta segu keskmisel kuumusel.
Kui suhkur on täielikult lahustunud, sega omavahel vesi ja maisitärklis ning lisa kastmele. Sega juurde seesamiseemned.
Eemalda kaste tulelt ja jäta 5 minutiks paksenema. (Kastme valmistamiseks pliidil peaks kuluma vaid umbes 5 minutit või vähem ja seejärel veel 5 minutit, kuni see pakseneb.)
Kui kana on valmis, aseta see kaussi ning vala kaste peale.
Serveeri koos riisi ja roheliste ubadega.

Kuumaõhufritüüris küpsetatud meriahvena tükid

Küpseta meriahvena tükid kuumaõhufritüüris, vala üle sulavõiga ja serveeri koos riisiga. Kui maitseb, siis puista peale seesamiseemneid ja hakitud rohelist sibulat.

Vaja läheb:
Kaks 170 grammist meriahvena fileed
1 supilusikatäis võid
1/4 tassi valget misopastat
1 supilusikatäis riisiveiniäädikat
4 supilusikatäit vahtrasiirupit (sobib ka mesi)
2 supilusikatäit mirini ehk mihyang’i
1/2 tl ingveripastat
meriahven Valmistamine: Esmalt küpseta kala. Eelsoojenda kuumaõhufritüür temperatuurini 190° C. Seejärel pintselda õhuke kiht oliiviõli iga kalafilee peale. Maitsestamiseks kasuta jahvatatud pipart või sidrunipipart. Soovi korral võib lisada soola, kuid see pole vajalik. Aseta kala korvi nahk allapoole. Küpseta 12-15 minutit, kuni filee pealmine osa muutub kuldpruuniks.

Valmista miso glasuur. Sel ajal, kui kala küpseb, sulata või väikeses potis keskmisel kuumusel. Kui või on sulanud, lisa misopasta, riisiveiniäädikas, vahtrasiirup, mirin ja ingveripasta. Sega, lase segu tõusta keemiseni ja eemalda siis pliidilt.

Glasuurige kala. Kui kala on valmis, kasutage silikoonist pintslit (või lusika tagumist osa) ja pintseldage glasuur kala peale ja külgede. Asetage kala veel 2 minutiks kuumaõhufritüüri, kuni glasuur on karamellistunud.

Märkused: Kui Sul pole mirinit, saad glasuuri teha ka ilma selleta. See pole oluline koostisosa, vaid lisab glasuurile maitset ja tekstuuri. Samuti võib valge misopasta asemel kasutada punast.

Suus sulavad glasuuriga kaetud sõõrikud

Ka magustoite saab kuumaõhufritüüris edukalt valmistada. Siin on glasuuriga kaetud sõõrikute retsept.

Vaja läheb:
Tainas

1 tass käesooja piima
1,5 tl aktiivset kuivpärmi või kiirpärmi
1/4 tassi suhkrut, pluss 1 spl suhkrut pärmi aktiveerimiseks
1/2 tl soola
1 muna
1/4 tassi sulatatud soolata võid
3 tassi universaalset jahu
Pihustamiseks õli
Glasuur
6 spl soolata võid
2 tassi tuhksuhkrut
2 tl vaniljeekstrakti
4 spl kuuma vett
Otsi ka teisi glasuuri retsepte
Sõõrikud Valmistamine: Alusta pärmitaigna valmistamisega: aktiveeri kuivpärm segades seda leigele piimale, lisa veidi suhkrut ja sega õrnalt kahvliga.
Lase segul umbes kümme minutit seista. Kui vaatad tähelepanelikult, näed väikeseid pärmiosakesi liikumas. Segu peaks olema vahune ja lõhnama nagu pärm. Kui 15 minuti pärast ei juhtu midagi, siis oli pärm ilmselt vana või piim liialt kuum.Lisa ülejäänud taigna koostisosad ja sõtku tainast mikseris umbes 5 minutit, kuni see on elastne, sile ja tõmbub kausi külgedelt eemale.
Pihusta kaussi õli ja pane tainas kaussi. Liiguta tainast õrnalt kausis ringi, nii et see saaks õliga kaetud. Kata kauss räti või kilega ja pane see sooja, tuuletõmbuseta kohta ja lase kerkida kuni kahekordistumiseni. Taina kontrollimiseks torka sõrm sisse ja vaata, kas lohk jääb alles. Kui jääb, on tainas piisavalt kerkinud.Rulli tainas kergelt jahusel tööpinnal 1,5 cm paksuseks. Kasuta sõõrikute väljalõikamiseks 7,5 cm ja 2,5 cm läbimõõduga küpsisevormi. Muidugi võib kasutada sobiva läbimõõduga klaase ja pitse. Lase sõõrikutel ja aukudel veel umbes 30 min kerkida.Eelsoojenda kuumaõhufritüür 180 kraadini. Küpseta sõõrikud osade kaupa kuldpruuniks (umbes 4 minutit), enne küpsetamist piserda neid õliga.Glasuuri valmistamine – sulata või  keskmisel kuumusel. Sega ühtlaseks massiks tuhksuhkur ja vanilliekstrakt. Eemalda pott tulelt ja sega supilusikatäie kaupa kuuma vett, kuni glasuur on vedel, kuid mitte vesine. Kasta kuumad sõõrikud ja sõõrikuaugud glasuuri, kasuta selleks kahvlit. Aseta sõõrikud restile, et üleliigne glasuur saaks ära vajuda. Glasuur peaks tahenema umbes 10 minutit.

Bang bang kana

Bang bang kana jaoks tehtud kaste koosneb vaid kolmest komponendist – majonees, mesi ning Tai päritolu Sriracha kaste (sobib ka Tabasco).

Vaja läheb:
Kaste

1/2 tassi majoneesi
2 supilusikatäit vedelat mett
1/2  spl (või maitse järgi) sriracha kastet
Tainas
1 tass petipiima
2/3 tassi nisujahu (kui vaja, siis rohkem)
1/2 tassi maisitärklist
1 muna
1 tl (või maitse järgi) sriracha kastet
sool ja pipar maitse järgi
0,5 kg tükkideks lõigatud kondita ja nahata kanarinda või kintsuliha
1 tass riivsaia
vajadusel veidi õli korvi määrimiseks
Bang-Bang-kana Valmistamine: Tee kaste, sega kõik komponendid kausis korralikul omavahel läbi.

Valmista tainas, sega kõik komponendid.

Märkus: Kui soovid mahlasemat Bang Bang kana, siis marineeri kanaliha tükke külmutuskapis taignas umbes 30 minutit.

Soojenda kuumaõhufrituur 204° C. Kasta kana tükid taignasse ja siis riivsaia ning aseta ühe kihina küümaõhufritüüri korvi. Küpseta 8 – 10 minutit või seni, kuni liha on läbi küpsenud. Vahepeal võib tükke ümber keerata. Ära lao tükke üksteise peale.

Küpsenud kanaliha tükkidele nirista kastet peale ja serveeri koos lehtköögiviljadega.

Baklažaan parmesani juustukattega

Kuumaõhufritüüris baklažaanilõikude valmistamiseks pole õli vaja. Baklažaanilõigud on enne küpsetamist vaja muna-jahu segus ringi keerata. Aeg kokku 40 min (15 min ettevalmistusaeg ja 25 min küpsetamiseks)

Vaja läheb:
1 suur baklažaan
1/2 tassi riivsaia
3 spl peeneks riivitud parmesani juustu
soola maitse järgi
1 tl Itaalia maitseainesegu
3 spl täistera nisujahu
1 muna + 1 spl vett
pihustamiseks oliiviõli
1 tass Marinara kastet
1/4 tassi riivitud mozzarella juustu
kaunistamiseks värsket peterselli või basiilikut
baklažaan Valmistamine: Selle roa valmistamine on kolmeastmeline. Alusta suure baklažaani viilutamisest, viilud võiksid olla umbes 2 cm paksused. Raputa viilude mõlemale poolele soola ja jäta vähemalt 10 – 15 minutiks seisma. Seejärel valmista sügaval ümmargusel taldrikul riivsaia segu. Maitsesta segu mõnusa kooriku saamiseks.

Vahusta teises madalas kausis munad jahuga, et saada tainas baklažaaniviilude kastmiseks. Keera baklažaaniviile taignas, et need oleksid igalt poolt taignased. Seejärel keera neid paar ringi riivsaia segus, et need oleksid täielikult riivsaiaga kaetud.
Aseta paneeritud baklažaaniviilud puhtale ja kuivale tasasele taldrikule ja piserdage neile mõlemale poole õli.

Eelsoojendage kuumaõhufritüür. Seejärel pane baklažaaniviilud korvi ja küpseta umbes 8 minutit.
Seejärel lisa viiludele umbes 1 supilusikatäis Marinara kastet ja värsket mozzarellajuustu. Küpseta baklažaani veel 1-2 minutit või kuni juust sulab.
Serveeri soojalt oma lemmikpasta kõrvale.

Märkused: Soola hõõrumine baklažaaniviiludele viib selle sisemistest rakkudest vee välja. See samm muudab baklažaani küpsetamisel pehmeks.

Hot-dog

Hot-dog viiner saiakese vahel pole pooltki nii maitsev, kui seesama viiner krõbedas, petipiimast valmistatud taignas.

Vaja läheb:
4 hot dogi viinerit (sobib looma- või linnuliha)
3/4 tassi maisijahu
3/4 tassi nisujahu (pluss veel rullimiseks)
1 ½ tl küpsetuspulbrit või 1/2 tl söögisoodat
1 tl suhkrut
1/2 tl soola
3/4 tassi petipiima
2 muna
1 ½ tassi leivapuru
pritsimiseks õli
Hot_dog Valmistamine: Sega kausis maisijahu, jahu, küpsetuspulber või sooda, suhkur ja sool.
Vahusta teises kausis petipiim ja munad.
Lisa petipiima ja munade segu kuivainete hulka. Sega korralikult kokku.
Kalla tainas kõrgesse klaasi. Jäta piisavalt vaba ruumi hot dog viineri taignasse kastmiseks.
Vala riivsai kaussi. Lõika hot dog viinerid pooleks ja pista vardasse.
Rulli hot dog viinerid jahus ja raputa ülejääk maha.
Kasta jahuga kaetud hot dog viinerid taignasse ja seejärel keera neid riivsaias. Vajuta kätega õrnalt riivsai taignale kinni.
Pihusta pisut õli igale hot dogile ja asetage need ühe kihina korvi. Küpseta kokku 8 minutit (vahepeal tuleb hot dogid ümber pöörata).
Serveeri soovi korral koos ketšupi ja sinepiga.

Paneeritud tursk

Paneeritud tursafilee sobib ideaalselt inimesele, kes pole mereandide valmistamisega väga tuttav. Aega kulub kokku 25 min (10 min ettevalmistuseks ja 15 min küpsetamiseks).

Vaja läheb:
0,5 kg tursafileed, võid kasutada värsket või külmutatud
Sool ja pipar: maitse järgi
1/2 tassi nisujahu
2 suurt muna
1 tass riivsaia
1/2 tassi riivitud parmesani
2 tl klassikalist kalamaitseainet
1/2 tl küüslaugupulbrit: lisab rohkem maitset
Vajadusel oliiviõli
Tursafileed Valmistamine: Maitsesta fileed soola ja pipraga.

Valmista ette “paneerimisjaam”: lisa ühte kaussi jahu, teises kausis vahusta munad ja sool, kolmandas kausis sega riivsai, parmesani juust, kalamaitseaine ja küüslaugupulber.

Nüüd kasta kalafileed järjekorras igast kausist läbi, esiteks jahu, siis muna ja siis riivsaia segu.

Aseta kalafileed fritüüri korvi. Küpseta 204° C juures 10 minutit. Keera kala ettevaatlikult ümber. Jätka küpsetamist 3 – 5 minutit või kuni filee sisetemperatuur jõuab 60° C.

Tortillad krevettidega

Külmutatud krevetid, paprika ja sibul maitsestatakse taco maitseainetega ja küpsetatakse kuumaõhufritüüris, seejärel keeratakse segu tortilladesse. Serveeritakse riisi või mustade ubade kõrvale.

Vaja läheb:
1 punane paprika, kuubikuteks lõigatud
1 roheline paprika, kuubikuteks lõigatud
1/2 tassi tükeldatud magusat sibulat,
2 spl Fajita või Taco maitseainet
0,5 kg keskmise suurusega sabata krevette (toored või keedetud, külmutatud krevetid)
Valge maisi tortillad või jahutortillad

krevetid Valmistamine: Vooderda kuumaõhufritüüri korv fooliumiga. Kui krevetid on külmunud, valage need jää eemaldamiseks külma veega üle.

Lisage korvi paprika, sibul ja maitseained. Pihusta pisut õli. Sega see kõik kokku. Küpseta 200° C juures 12 minutit. Ava korv ja lisa krevetid, piserda uuesti õliga ja sega. Küpseta veel 10 minutit. Serveeri soojadel tortilladel.

Selles retseptis kasutatakse keedetud külmutatud krevette, seda rooga saab valmistada ka kuumtöötlemata krevettidega, kuid sel juhul lisandub paar minutit küpsetusaega. 

Meega glasuuritud lõhe

Selle retseptiga ei saa midagi valesti minna, isegi kui Sa pole kunagi varem kala küpsetanud.
Aega kulub kokku 10 min (2 min ettevalmistuseks ja 8 min küpsetamiseks).

Vaja läheb:
4 nahaga lõhefileed
Sool
Must pipar
2 tl sojakastet
1 spl mett
1 tl seesami-seemneid
lõhe meega Valmistamine: Eelkuumuta õhufritüür.
Maitsesta iga lõhefilee soola ja pipraga, seejärel pintselda sojakastmega.
Aseta filee kuumaõhufritüüri korvi (nahk allapoole) ja küpseta neid temperatuuril 190° C 6 minutit. Ava korv ning pintselda fileed meega ja puista peale seesamiseemned. Jätka küpsetamist veel 2 minutit.
Serveeri meeldivate lisanditega.

Röstitud rooskapsas balsamiäädikaga

Rooskapsa röstimine tavalises ahjus ei anna sellele roale nii head krõbedust, kui kuumaõhufritüüris valmistamine. Vaja läheb balsamiäädikat ja rooskapsast.
Aega kulub kokku 25 min (10 min ettevalmistuseks ja 15 min küpsetamiseks).

Vaja läheb:
0,5 kg rooskapsast, otsad eemaldatud ja parajateks ampsudeks lõigatud
2 spl oliiviõli või rohkem, kui vaja
1 spl palsamiäädikat
maitsestamiseks soola ja musta pipart
rooskapsas Valmistamine: Pane tükeldatud rooskapsas kaussi. Nirista rooskapsastele ühtlaselt õli ja palsamiäädikat, raputa ühtlaselt peale soola ja pipart. Sega nii, et rooskapsad imaksid endasse kogu marinaadi.
Pane rooskapsad kuumaõhufritüüri korvi. Küpseta neid  180° C juures 15 – 20 minutit. Umbes 8 minutit enne valmimist sega või raputa korvi.
Vajadusel lisa rooskapsastele veel soola ja pipart ning naudi!

Korea BBQ lillkapsa palad

Need näevad välja nagu küpsetatud kanatiivad ja maitsevad suurepäraselt.

Vaja läheb:
1 keskmine lillkapsas
2 tassi riivsaia
3 suurt muna
Kaste:
1/4 tassi Hoisin kastet
1/3 tassi mett
1 spl sojakastet
1 spl riisiäädikat
1 spl ketšupit
1 tl seesamiõli
1/4 tl jahvatatud ingverit
2 hakitud küüslauguküünt
1/4 tassi külma vett
2 tl maisitärklist
KoreaLillkapsas Valmistamine: Pese ja kuivata keskmine lillkapsapea. Lõika lillkapsa õisikud parajateks ampsudeks eemaldades kõik varred.
Löö väikesesse kaussi lahti kolm suurt muna. Lisa suurde kaussi kaks tassi riivsaia. Kasta iga lillkapsatükk esmalt munasegusse ja seejärel riivsaia sisse. Enne iga tüki lisamist riivsaias keeramist lase kindlasti üleliigne muna maha vajuda. Pane tükid kuumaõhufritüüri sahtlisse. Veendu, et lillkapsa tükid ei puutuks omavahel kokku ja iga tüki ümber oleks õhul ruumi ringelda. Küpseta 15 minutit 204° C juures. Poole küpsetamise ajal keera lillkapsatükid ümber.
Vahepeal lisa väikesesse potti  1/4 tassi Hoisin kastet, 1/3 tassi mett, 1 sl sojakastet, 1 spl ketšupit, 1 spl riisiäädikat, 1 tl seesamiõli, 1/4 tl jahvatatud ingverit ja 2 hakitud küüslauguküünt. Sega ühtlaseks ja lase segul keema tõusta.
Võta 1/4 tassi külma vett ja lisa sinna 2 tl maisitärklist. Sega hästi, kuni maisitärklis on täielikult lahustunud. Vala BBQ-kastme segusse ja sega korralikult läbi. Alanda kuumust ja jätka kastme keetmist, kuni see pakseneb, keeda umbes 2 – 3 minutit.
Tõsta küpsetatud lillkapsatükid suurde kaussi ja lisa kaste. Sega, kuni kõik lillkapsa ampsud on täielikult kastmega kaetud. Serveeri kohe.

Kookoshelvestega paneeritud krevetid

Hõrgud krevetid, mis maitsevad ühtaegu soolaselt ja magusalt.

Vaja läheb:
0,5 kg suuri, tooreid, kooritud krevette
¼ tassi nisujahu
½ tl soola
¼ tl musta pipart
2 suurt muna
¾ tassi magustamata hakitud kookospähklit
¼ tassi riivsaia
Serveerimiseks magus tšillikaste
kookoshelvestega krevetid Valmistamine: Eelsoojenda kuumaõhufritüür temperatuurini 180° C.
Sega jahu, sool ja pipar ühes madalas kausis. Vahusta munad teises madalas kausis. Kolmandas madalas kausis sega hakitud kookospähkel ja riivsai.
Kasta krevetid jahusegusse raputades maha kõik üleliigsed. Seejärel kasta krevetid lahtiklopitud munasse ja lõpuks kookospähkli riivsaia segusse. Võid seda õrnalt kinni suruda.
Aseta krevetid kuumaõhufritüüri nii, et need ei puutuks kokku, soovi korral piserda õliga. Küpseta 10-12 minutit, poole küpsetamise peal pööra krevetid ümber.
Kaunista hakitud peterselliga ja serveeri kohe. Dippimiseks sobib magus tšillikaste.Märkus: Kui kasutad külmutatud krevette, veendu, et need on täielikult sulanud. Koorides jäta krevettidele sabad alles, siis on neid lihtne näppudega süüa.

Churros 

Midagi magusat ja midagi hispaaniapärast.

Vaja läheb:
1 tass vett
1/3 tassi soolata võid, kuubikuteks lõigatud
2 spl suhkrut
1/4 tl soola
1 tass nisujahu
2 suurt muna
1 tl vaniljeekstrakti
KANEELI-SUHKRU KATE:
1/2 tassi suhkrut
3/4 tl jahvatatud kaneeli
churros Valmistamine: Kalla keskmise suurusega potti vesi, või, suhkur ja sool. Kuumuta keskmisel kuumusel keemiseni.
Alanda kuumust ja lisa kastrulisse jahu. Keeda tainast pidevalt segades, kuni see on ühtlane.
Võta kastrul tulelt ja tõsta tainas segamisnõusse. Lase 4 minutit jahtuda.
Lisa segamisnõusse munad ja vaniljeekstrakt ning mikserda, kuni tainas on ühtlane. Segu näeb välja nagu liimine kartulipuder. Pressi tainas kätega palliks ja pane see tähekujulise otsaga tordipritsi (sobib ka tugev kilekott).
Pressi taignast umbes 10 cm pikkused ribad otse küpsetuspaberile. Nipp – kasuta kääre ribade lõikamiseks.
Aseta churrosed 1 tunniks külmkappi. Peale jahutamist pane need ettevaatlikult kuumaõhufritüüri korvi, jättes churrode vahele umbes 1 cm ruumi. Soovi korral piserda neid õliga.
Küpseta temperatuuril 190° C juures 10–12 minutit, kuni need on kuldpruunid.
Sega madalas kausis granuleeritud suhkur ja kaneel. Tõsta küpsetatud churrosed kohe suhkruseguga kaussi ja keera neid seal ringi. Serveeri soojalt Nutella või šokolaadi dipikastmega.

Mee-laimi krevetid

Mõnus nädalavahetuse roog, valmib minutitega ja maitseb suurepäraselt. Serveeritakse riisi või köögiviljadega. Aega kulub 40 min (5 min ettevalmistuseks, 30 min marineerimiseks ja 5 min küpsetamiseks).

Vaja läheb:
0,5 kg tooreid krevette
1 ½ supilusikatäit oliiviõli
1 ½ supilusikatäit laimimahla
1 ½ supilusikatäit mett
2 küüslauguküünt (hakitud)
⅛ teelusikatäis soola
Kaunistamiseks
laimiviilud
koriander
marineeritud krevetid Valmistamine: Sega suures kausis oliiviõli, laimimahl, mesi, küüslauk ja sool.
Lisa krevetid (soovi korral eemalda koor ja saba) ja marineeri 20-30 minutit.
Kuumuta kuumaõhufritüür temperatuurini 200 °C.
Raputa krevettidelt üleliigne marinaad maha ja pane kogu partii kuumaõhufritüüri korvi.
Küpseta 2 minutit, raputa korvi korralikult läbi ja pane tagasi fritüüri. Küpseta veel 2–3 minutit või kuni krevetid on roosad ja läbiküpsenud.
Serveeri laimiviilude ja koriandriga.

Kaneelirullid

Aega kulub kokku 15 min (ettevalmistuseks 8 min ja küpsetamiseks 7 min). Pane tähele! Küpsetusaeg sõltub kasutatavast taignast ning konkreetsest kuumaõhufritüürist.

Vaja läheb:
Kaneelirullid

1 spl jahvatatud kaneeli
80 g toasooja soolata võid
6 supilusikatäit pruuni suhkrut
1 leht sulatatud lehttainast
Glasuur
½ tassi tuhksuhkrut
1 spl piima
2 tl värsket sidrunimahla
kaneelirullid Valmistamine: Sega väikeses kausis kaneel, pehme või ja suhkur.
Eelsoojenda kuumaõhufritüüri temperatuurini 200° C.
Rulli tainas õrnalt lahti ja määri sellele õhuke kiht kaneelisegu.
Tee taignast väga õrnalt ja lõdvalt (ilma survet avaldamata) rull, alustades lühemast otsast. Nii tuleb kaneelirullile rohkem keerde.
Lõika rull sakilise noa või maitsevaba hambaniidiga umbes 2,5 cm jämedusteks tükkideks.
Tõsta need eelsoojendatud fritüüri ja küpseta 200° C juures 7 minutit või kuni rullid on paisunud ja kuldpruunid.
Enne glasuuriga katmist lase kaneelirullidel pisut jahtuda.
Naudi soojalt!

Kananagitsad

Valmista laste lemmiksöök värskest kanalihast ise. Aega kulub kokku 18 min (10 min ettevalmistuseks ja 8 min küpsetamiseks).

Vaja läheb:
2 kanarinda
1/3 tassi oliiviõli, vajadusel rohkem
1,5 tassi riivsaia
1/4 tassi parmesani
2 tl magusat paprikapulbrit
kananagitsad Valmistamine: Lõika kana rinnatükid 3 cm paksusteks kuubikuteks ja tõsta kõrvale.
Esimesse kaussi vala oliiviõli ja teise riivsaia, parmesani ja paprika segu.
Kasta kanakuubik oliiviõlisse ja seejärel riivaia segusse. Jälgi, et kanatükk oleks üleni riivsaiaga kaetud. Pane paneeritud kanatükid fritüüri korvi ühe kihina.
Küpseta 200° C juures 8 minutit või kuni kanatükid on valmis.
Serveeri koos lemmik dipikastmega.

Õunapomm

Hea maius, mis valmib kiiresti. Aega kulub vaid 20 minutit.

Vaja läheb:
2 suuremat õuna
1 tl sulatatud võid
½ tl kaneeli
Kate
⅓ tassi röstitud täistera kaerahelbeid
1 spl sulatatud võid
1 supilusikatäis vahtrasiirupit või mett
1 tl nisujahu või mandlijahu
½ tl kaneeli
Ounapomm Valmistamine: Lõika õunad pikuti pooleks ning eemalda noa või lusikaga südamik ja vars. Pintselda teelusikatäis võid ühtlaselt õunte lõikekülgedele, seejärel puista peale ½ tl kaneeli.
Sega katteained väikeses kausis omavahel ning tõsta seejärel lusikaga õunapoolikute peale.
Asetage õunapoolikud ettevaatlikult kuumaõhufritüüri korvi, seejärel küpseta 180° C juures 15 minutit või kuni need on pehmenenud.
Serveeri soojalt jäätise või vahukoorega.

Bataadifriikad

bataadifriikad

Maguskartul ehk bataat on tärkliserohke ja nagu nimigi ütleb, magusa maitsega.

Vaja läheb: 2 keskmist bataati, maitseained, 1 spl õli

Valmistamine: Pese bataadid, koorida pole vaja. Lõika ühesuurused kangid, mis on umbes 1,5 cm jämedused. Pane kangid pooleks tunniks külma vette likku. Nõruta ja kuivata köögipaberiga. Maitsesta musta pipra, paprikapulbri, pune või küüslaugupulbriga, mis aga meeldib. Soola pole vaja. Lisa pisut õli ja sega kõik läbi. Aseta kangid ühe kihina kuumaõhufritüüri korvi. Küpseta 10 min 190° C juures. Vahepeal raputa korvi, et bataate segada. Kui vaja, lisa küpsetusaega ühe minuti kaupa. Serveeri dipikastmega.

 

Pelmeenid

Retsept on antud külmutatud pelmeenide kohta. Alati võib pelmeene ka ise valmistada.

Vaja läheb:
Külmutatud pelmeenid
Kaste
1/4 tassi sojakastet
1/4 tassi vett
1/8 tassi vahtrasiirupit või mett
1/2 tl küüslaugupulbrit
1/2 tl riisiäädikat
väike näputäis punase pipra helbeid
pelmeenid Valmistamine: Aseta pelmeenid kuumaõhufritüüri korvi üksteise kõrvale ühe kihina. pelmeenid võivad üksteise vastu puutuda, sest ei kerki. Küpseta külmutatud pelmeene 190° C juures umbes 5 minutit, peale seda raputa korvi, piserda pelmeenidele pisut õli ning küpseta veel umbes 6 minutit. Võta korv välja ja lase pelmeenidel umbes 2 minutit jahtuda.

Valmista dipikaste – sega kausis kõik kastme komponendid ja soovi korral raputa kastmele seesamiseemneid. Ongi valmis!

BBQ ribid

Vaja läheb:
Ribid ja maitseained

1,5 kg searibisid
3 tl küüslaugupulbrit
2 tl paprikapulbrit
1 tl soola
1/2 tl musta pipart
1/2 tl köömneid
BBQ-kaste
1/2 tassi ketšupit
2 spl pruuni suhkrut
1 spl õunasiidri äädikat
1 spl oliiviõli
1/2 tl jahvatatud köömneid
maitseks soola ja pipart
BBQribid Valmistamine: Eemalda membraan – koori ribide tagaküljelt hõbenahk maha. Lõika searibide rivi 2–3 osaks, nii et see mahuks kuumaõhufritüüri korvi.
Sega väikeses kausis küüslaugupulber, paprikapulber, sool, pipar ja köömned. Maitsesta ribisid, esmalt patsuta need kuivaks ja siis hõõru ribi igast küljest maitseainega kokku.
Eelsoojenda kuumaõhufritüür temperatuurini 190 °C. Kui korv on kuum, aseta ribid korvi lihapool allapoole ja küpseta 15 minutit. Oluline on lasta fritüüril esmalt kuumeneda, et vältida ribide kleepumist korvi külge. Keera ribid köögitangidega ümber ja küpsetage veel 10 minutit temperatuuril 190 °C.
Valmista BBQ-kaste: ribide küpsemise ajal lisa kastrulisse BBQ-kastme koostisaineid. Kuumuta segu keskmisel kuumusel, kuni suhkur ja sool on täielikult lahustunud.
Võta korv kuumaõhufritüürist välja ja pintselda ribid igast küljest grillkastmega korralikult üle. Aseta korv tagasi fritüüri ja küpseta veel 3–5 minutit temperatuuril 200°C või kuni kaste on tahenenud ja veidi tumenenud.
Võta ribid korvist välja ja lase neil 5 minutit puhata. Soovi korral võid ribisid veelkord kastmega üle pintseldada.
Märkus: Kontrolli ribisid küpsetamise lõpufaasis sagedasti, et neid mitte üle küpsetada.

Kuumaõhufritüüri peekon

peekon Peekonit võib samuti kuumaõhufritüüris küpsetada.
Vaja läheb: peekon
Valmistamine: Kuna peekonist tuleb palju rasva, siis võid fritüüri korvi vooderdada fooliumiga või panna korvi alla paar viilu leiba, mis rasva endasse püüavad. Peekoni küpsetamine on imelihtne – lõika paraja paksusega viilud, aseta need ühe kihina fritüüri korvi ning küpseta mõlemalt poolt 200 °C juures umbes 4 – 5 minutit. Soovitav on kuumaõhufritüür eelsoojendada.

Kuna peekon tõmbub küpsedes palju kokku, siis võid viilud tihedalt üksteise kõrvale panna. Pärast küpsetamist tõsta peekonitükid salvrätikule, et liigne rasv eemaldada.

Küpsetatud riis

See retsept on ideaalne kasutamaks ära riisi, mis on üleöö külmutuskappi seisma jäänud. Aega kulub kokku 20 min (5 min ettevalmistuseks ja 15 min küpsetamiseks).

Vaja läheb: 
3 dl keedetud ja külma riisi
1 dl külmutatud köögivilju (porgandit, maisi, brokkolit, herned)
⅓ dl sojakastet
1 tl õli
2 muna (soovi korral)
küpsetatud kanaliha tükid, peekon, tofu (soovi korral)
riis Valmistamine:
Fritüüris küpsetatud riisi valmistamiseks pane külm riis suurde kaussi. Seejärel lisa külmutatud köögiviljad.
Kui soovid lisada munaputru või kanaliha tükke, lisa need kohe kaussi.
Nüüd lisa pisut õli ja sojakastet.
Sega, kuni kõik on hästi segunenud. Seejärel tõsta riisisegu kuumakindlasse anumasse ja pane fritüüri korvi.
Küpseta 200 °C juures 15 minutit, sega vahepeal kolm korda.

Pitsa

pitsa

Kiiresti valmiv pitsa – tee see valmis pitsapõhjale.
Vaja läheb pitsapõhja, pitsakastet, pitsakatet (tomat, oliivid, peekon, basiiliku lehed jm kate omal valikul), tükeldatud mozzarella juust.

Valmistamine: Eelkuumuta fritüür. Küpseta pitsapõhja 204°C juures umbes üks minut, võta pitsapõhi ettevaatlikult korvist välja ja lisa kaste ning kate, kõige peale pane juust. Pane pitsa uuesti kuumaõhufritüüri korvi ja küpseta veel 4–5 minutit.

Märkus: ära kattega liialda, muidu jääb pitsa liiga vedel või peab teda palju pikemalt küpsetama.

Sinu kodus on kuumaõhufritüür veel puudu? Parima seadme leiad siit.

 

Artikkel meeldis? Siis ole hea ja palun jaga seda ka sõpradele:

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top